Bebouwde kom

Gepubliceerd op 28 februari 2021 om 18:22

De ligging van Maastricht Aachen Airport zou uniek zijn voor Europa. Geen enkele, of volgens Pieter van Geel misschien 2 andere, luchthavens liggen zo tegen de bewoonde bebouwing aan. Maar is dat ook echt zo?

We Love MAA zocht het even uit. 

Wat blijkt? Maastricht Aachen Airport ligt niet gunstig. Daar kunnen we het best over eens zijn. Overigens had de Oost-westbaan daar verandering in kunnen brengen. Maar de situatie is zeker niet uniek! Hoewel enkele woningen in Schietecoven zeker erg dicht naast de baan liggen, zijn de afstand tot Geverik of Meerssen helemaal niet zo uniek. 

Pak ons niet op een metertje, maar met behulp van Google Maps komen wij uit op de volgende afstanden met betrekking tot MAA (11.000 vliegbewegingen groot- en klein verkeer): 

MAA - Geverik: 540 meter

MAA - Schietecoven: 140 meter

MAA - Meerssen: 1250 meter

In onderstaand overzicht hebben we een aantal Europese luchthavens vergeleken met Maastricht Aachen Airport. Rood betekent dat de afstand kleiner is dan bij MAA, oranje betekent dat de afstand zo minimaal veel groter is, dat het verschil waarschijnlijk niet merkbaar is. Daarnaast hebben we het aantal vliegbewegingen vermeld én of er wel of geen nachtvuchten worden uitgevoerd. En dan bedoelen we echte nachtvluchten. Dus niet tussen 6 en 7 of 23.00 en 0.00 uur. 

We zijn benieuwd met welk van deze luchthavens de leden van OmwonendenMAA willen ruilen als ze beweren dat de ligging van MAA binnen de bebouwde kom ligt en dat dit nergens voorkomt.