Mini-vluchten

Gepubliceerd op 26 april 2021 om 09:11

Eens in de zoveel tijd is het weer zover: een politicus die roept dat het afgelopen moet zijn met de minivluchten van Maastricht Aachen Airport naar Liège. Deze vluchten van nog geen 50 kilometer worden onwenselijk genoemd en zouden zelfs verboden moeten worden.

Dit haalt elke keer weer de media, die op hun beurt veel aandacht besteden aan de roep om een verbod. Helaas laten ze onbelicht hoe complex het is om bij transporten (over de weg, water, rails én in de lucht) zogenaamde ‘lege kilometers’ te voorkomen. Het is daarom helaas een veelvoorkomend verschijnsel in de transportwereld die veel geld kost én uitstoot. En juist daarom is de sector er veel aan gelegen dit te voorkomen. Desondanks lukt dit niet. Dat geeft de mate van complexiteit van dit probleem waarschijnlijk goed weer. Om enkele voorbeelden te noemen:

'Uit onderzoek blijkt dat in Europa 20 procent van de vrachtwagens leeg rondrijdt. Meer zelfs, gemiddeld is elke vrachtwagen maar voor 56 procent gevuld en voor binnenstedelijk vervoer ligt dat percentage op amper 38 procent',  stelt Macharis. Dat biedt mogelijkheden voor verbetering.’ (2017)

 

Er rijden in Europa wat vrachtwagens en zelfs goederentreinen leeg terug naar de thuisbasis omdat er geen opdracht te krijgen was om lading over die route weer terug te brengen. Deze ‘lege ritten’ maken een groot deel uit van alle kilometers die in het vrachtverkeer worden afgelegd. Volgens cijfers van de Europese Commissie rijdt ruim 1 op de 5 vrachtwagens in Europa leeg rond.

 

…dagelijks rijden er in totaal een equivalent van zesduizend lege vrachtwagens rond op de Nederlandse wegen...

 

In het gebruiksjaar 2019 waren er 25 positievluchten naar RTHA tussen 6 en 7 uur. (Positievluchten zijn in dit geval lege passagierstoestellen die, vaak van Schiphol, naar RTHA vliegen om vanuit daar met passagiers te vertrekken)

 

Schepen varen wel 40 tot 50% van de tijd ongeladen rond, van hun losplaats onderweg naar een nieuwe laadplaats.

 

Het is dus niet iets dat alleen op Maastricht Aachen Airport voorkomt, maar op elke luchthaven, bij elk transportbedrijf, bij elke rederij en bij elke goederentrein. Of waar dacht je, dat goederentreinen mee gevuld werden voor de terugweg nadat ze hun chemische lading hebben gelost?

En ondanks dat het al meerdere malen is uitgelegd, leggen we de situatie van Maastricht - Luik hier graag nog een keer uit: het toestel wordt gecharterd (gehuurd) om van plek x naar Maastricht te vliegen. De klant wilt namelijk heel graag dat de vracht in Maastricht gelost wordt, dankzij de verschillen in wetgeving tussen België en Nederland, de goede service van MAA en de snelheid waarmee de goederen vervolgens hun weg kunnen vervolgen naar de eindbestemming. Nadat het vliegtuig in Maastricht dus geleegd is. vervalt de huurovereenkomst en vervolgt het vliegtuig zijn weg in opdracht van een andere 'huurder' of in het gebruikelijke routenetwerk van de luchtvaartmaatschappij. En omdat lege kilometers geld kosten, probeert de luchtvaartmaatschappij zo dicht mogelijk bij Maastricht weer nieuwe vracht op te halen. Dus eigenlijk is het logistiek gezien zeer efficiënt om in Luik de vracht op te halen. Alternatief is dat al die vracht vanuit Luik, over de weg met trucks naar MAA wordt vervoerd. Mits de klant daar ook mee akkoord zou gaan. En dat laatste is dus niet het geval.

De vraag moet dan volgens ons niet zijn, hoe kunnen we die vluchten van MST naar LCG verbieden. De vraag moet zijn, hoe kunnen we dit probleem sector-breed aanpakken. En zo kunnen komen tot minder lege kilometers over de hele transportsector. Of als ze niet te voorkomen zijn, de afstand van die lege transporten zo kort mogelijk houden. Door naar het dichtstbijzijnde punt te gaan waar vracht te halen is. Of, juist ja, zoals vliegen naar de dichtstbijzijnde luchthaven om daar te laden.